Segunda
saída do ano e primeira con remate festeiro. Tocaba saída con cocido e
decidimos achegarnos ata o santuario da Franqueira, no concello da Cañiza, para
facer unha pequena pero preciosa ruta e rematar na tapería Eido do Monte no
barrio de Cebreiro, onde demos boa conta dun exquisito e abundante cocido.
Comezamos a andar ó pé da parroquia da Nosa Señora da Franqueira, unha igrexa do século XIII con portada gótica con reminiscencias románicas. De aí comezamos unha prolongada subida, pasando polo Curro da Paradanta, ata chegar ó Alto do Chan do Rei, xusto no medio do parque eólico inzado de grandes aeroxeradores.
Dende estes montes da Paradanta nos días limpos pódese ver a Ría de Vigo, as vilas de Ponteareas, A Cañiza,...a Serra do Galiñeiro e mais a do Galleiro. Tamén albiscamos a Serra do Xeres. Hoxe puidemos gozar destas vistas a medias, ás veces si e outras atopamos algunha brétema que nos impediu ver por completo esas paisaxes.
A
continuación chegamos ata o Coto da Vella – Chan do Marco a 935 m de altitude.
Detrás está a cova onde se atopa a imaxe da Virxe da Franqueira onde di a
tradición que no século VII se ocultou a imaxe no monte, polos perigos dos
Sarracenos, e posteriormente unha veciña do lugar apacentando o gando atopouna.
Seguimos
a ruta pasando polos miradoiros e chegamos ata o Neveiro dos Frades, unha
construción do século XVI-XVII onde se acumulaba a neve para logo ser
transportada con fins terapéuticos, de refrixeración e de conservación de
alimentos.
De aí
continuamos ata a Cruz da Paradanta onde remata o Viacrucis que nós fixemos ó
revés. Unha baixada en zigzag de case dous quilómetros para chegar a un camiño
que nos levou ata o punto de partida.
Con moita ilusión e algo de fame, chegamos ó restaurante e con “grande esforzo” fomos picando un anaco de fociño, outro de costela, un máis de chourizo...e unhas verzas que estaban boísimas. Un cocido completiño e moi saboroso, no punto de desalgado e cocción correcto. Segundo algunhas opinións, un dos mellores cocidos que levamos comido, aparte do da casa de cadaquén. ´
E como é
preceptivo, logo chegou a festa cos Soutiños ó completo, incluída a nova
tamborileira. Un bo rato de baile e canto para rematar un día precioso, aínda
que un pouco fresco.
Quedamos
xa convocados para o vindeiro 12 de marzo e a seguir camiñando.
Para ver as fotos fai clic aquí.
Moitas gracias a organización o pasamos moi ben e o cocido estaba estupendo o os musicos maravillosos a seguir organizando mais comidas para todos. gracias.
ResponderEliminar